Zakloze stofzuiger of stofzuiger met zak?

Advies

Wat is een zakloze stofzuiger?

Zakloze stofzuigers zijn tegenwoordig net zo gewoon als stofzuigers met zak. Maar wat is nou het verschil tussen een zakstofstuiger en een zakloze stofzuiger? We leggen alles uit in dit artikel, zowel de verschillen als de overeenkomsten.

In het kort: wat is het verschil tussen zakloze stofzuigers en stofzuigers met zak?

Verschillen

Zakloze stofzuigers zijn tegenwoordig eigenlijk altijd cycloonstofzuigers. De ingezogen lucht wordt snel rondgedraaid (de cycloon) waardoor het stof naar buiten ‘geslingerd’ wordt en in de opvangbak belandt. Deze techniek is nog wat nieuwer dan de traditionele stofzuiger met zak, waarbij de aangezogen lucht gefilterd wordt door de zak. Doordat de techniek nog wat nieuwer is, moeten er ook nog wat zaken doorontwikkeld worden. Zo is bijvoorbeeld de zuigkracht soms nog wat minder bij een zakloze stofzuiger, en wisselt het geluidsniveau per zakloze stofzuiger wat sterker. De prijzen zijn inmiddels nagenoeg gelijk.

Het grootste verschil tussen zakloze stofzuigers en stofzuigers met zak gaat het natuurlijk niet over het stofzuigen zelf, maar over ná het stofzuigen: het legen van de stofzuiger. Bij een gewone stofzuigerzak is dat een kwestie van een paar seconden, zonder vieze handen, met een dichte zak in de afvalbak. Bij een zakloze stofzuiger leeg je het stofreservoir. Dit gaat vaak heel makkelijk en zonder vieze handen, maar doordat je met het stof gooit, kan het een stoffige bedoening worden. Je moet het daarom buiten doen, of helemaal met de stofbak in je vuilnisbak gaan, ook niet erg ideaal. Bij herbruikbare stofzuigerzakken heb je ditzelfde probleem. Het grote voordeel van zakloze stofzuigers is dat je geen constante kosten hebt (en het is iets milieuvriendelijker). Je kan dit dus vooral zien als makkelijker en schoner stofzuigen bij de stofzuigers met zak, en kostenbesparing bij de zakloze stofzuigers.

Verder zijn zakloze stofzuigers vaak wat lichter en kleiner. Door de techniek die ze gebruiken zijn ze gemiddeld wat stiller en energiezuiniger, maar dat wisselt wel sterk. Je ziet wel vaak dat echt stille stofzuigers juist geen cycloonstofzuigers zijn. Een nadeel van zakloze stofzuigers is dat ze iets minder capaciteit hebben, dus je moet ze vaker legen.

Aan de andere kant hebben zakstofzuigers gemiddeld een wat hogere zuigkracht, maar ook hoger energieverbruik. De gebruikskosten zijn dus duurder, omdat je regelmatig nieuwe stofzuigerzakken moet kopen. Die zijn meestal rond de €2-€3 per stuk, wat toch best op kan lopen. Je kan natuurlijk ook herbruikbare stofzuigerzakken kopen, die vaak wat meer gedoe opleveren, maar wel goedkoper zijn. Ook voorkom je hiermee dat je telkens op zoek moet naar passende nieuwe stofzuigerzakken, wat misschien nog wel het meeste werk is.

Overeenkomsten

Een ‘gewone’ stofzuiger met zak heet eigenlijk een sledestofzuiger. Deze stofzuiger staat namelijk op een slede, tenminste, vroeger was het echt een slede (wellicht nog wel eens bij grootouders gezien?), inmiddels zijn het natuurlijk gewoon wieltjes.

Of het nou een stofzuiger met zak of zonder zak is, een gewone stofzuiger heeft altijd een snoer(anders dan een kruimeldief of robotstofzuiger), een slang tussen de zuigermond en de stofzuiger (anders dan de steelstofzuiger) en ze vangen het stof op in een stofzak of stofbak (anders dan een bouwstofzuiger).

Wanneer een stofzuiger met zak en wanneer een zakloze stofzuiger?

Tegenwoordig zijn de verschillen tussen een stofzuiger met zak en een zakloze stofzuiger dus heel beperkt. De grootste verschillen zitten tussen een goede stofzuiger en een slechte stofzuiger, en of er een zak in zit of niet is minder belangrijk. Het is dus vooral belangrijk een goede stofzuiger te kopen, die past bij wat jij nodig hebt. Je kan namelijk prima heel stille zakloze stofzuigers vinden, of heel energiezuinige stofzuigers met zak. 

Wel is het voor mensen met een stofallergie sterk aan te raden een stofzuiger met zak te kopen. Door het meteen weggooien van een dichte zak is er nagenoeg geen kans op herverspreiding van het stof, dat is echt wel enkele tientjes per jaar waard. Ook maken ze meestal nog net iets beter schoon.

Vind je verbruikskosten en milieu-impact het allerbelangrijkste, dan is een zakloze stofzuiger beter. Je hebt namelijk niet het extra afval van een wegwerpzak, en het energieverbruik ligt meestal iets lager.

Mocht je op zoek zijn naar een kleine stofzuiger, of een lichtgewicht stofzuiger, dan zal je ook vaker uitkomen bij een cycloonstofzuiger, dus een stofzuiger zonder zak. Deze techniek maakt een stofzuiger haast altijd compacter en lichter.

Stofzuiger met waterfilter

Je ziet nog steeds wel eens stofzuigers met waterfilter. Het waterfilter vul je gewoon met kraanwater. Dit ziet er mooi schoon uit, en voorkomt een stoffige bende bij het legen van het stofreservoir, wat een voordeel is ten opzichte van de zakloze stofzuigers. Helaas blijkt uit tests dat stofzuigers met waterfilter haast altijd slechter schoonmaken, en als je ze niet optimaal onderhoud kan het waterfilter juist schimmels gaan verspreiden. Het is dus eigenlijk nooit aan te raden.

Veelgestelde vragen

 

Wanneer een stofzuiger met zak en wanneer een zakloze stofzuiger?

Mensen met stofallergie kunnen het beste een stofzuiger met zak kopen. Voor de meeste andere mensen zijn de verschillen beperkt. Wel is een zakloze stofzuiger vaak wat kleiner en lichter.

Wat is het verschil tussen zakloze stofzuigers en stofzuigers met zak?

Het legen van een zakloze stofzuiger kan iets stoffiger zijn. Stofzuigers zonder zak zijn meestal wel wat lichter en kleiner, en goedkoper in het gebruik. Stofzuigers met zak hebben vaak iets meer zuigkracht, maar de verschillen worden steeds kleiner.

Wat is een zakloze stofzuiger?

Een zakloze stofzuiger is tegenwoordig haast altijd een cycloonstofzuiger. Hier zit geen stofzuigerzak in, maar wordt het stof opgevangen in een bak. Deze bak kan je eenvoudig legen en weer terugplaatsen in je stofzuiger.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.