Beste bouwstofzuiger

Bouwstofzuiger: de beste bouwstofzuigers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 14 januari 2021

Of je het nou ziet als een stofzuiger voor in de bouw of een zuiger voor bouwstof, een bouwstofzuiger biedt je de mogelijkheid om ook tijdens een verbouwing alles schoon te houden. Een beetje stof van wat plintjes schuren lukt nog wel met een gewone stofzuiger, maar voor serieus werk heb je ook een serieuze stofzuiger nodig. Bouwstof is vaak grover, en kan daardoor een gewone stofzuiger kapot maken. In dit artikel zetten we de beste bouwstofzuigers voor je op een rij, van stofzuigers voor één verbouwing, stofzuigers voor hobbyklussers tot professione bouwstofzuigers als je echt vaak in het bouwstof zit.

Beste koop van 2024
Nilfisk Buddy 18
Beste instapmodel bouwstofzuiger

Nilfisk Buddy 18

  • Vrij goedkoop, maar prima kwaliteit
  • Genoeg zuigkracht voor af en toe klussen
  • Droge stof, vloeistof en blaasfunctie

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Nilfisk Buddy 18

Nilfisk Buddy 18

Bouwstofzuiger voor af en toe klussen - ideaal voor de auto, garage en het klussen in en rondom huis.
Bosch AdvancedVac 20

Bosch AdvancedVac 20

Bouwstofzuiger voor de regelmatige klusser en dankzij de hogere kracht een sterke alleszuiger.
Einhell Nat/Droogzuiger 1250 W

Einhell Nat/Droogzuiger 1250 W

Alleszuiger voor de lenteschoonmaak of als bouwstofzuiger bij 't verhuizen - niet geschikt voor de regelmatige klusser.
DeWalt DWV901L

DeWalt DWV901L

Onze aanrader als instapmodel voor professionele klussers. Een krachtige bouwstofzuiger die je voor het zwaardere werk kan inzetten.
Karcher WD6 Premium ME PT

Karcher WD6 Premium ME PT

Een serieuze bouwstofzuiger van goede kwaliteit, zonder dat je de prijs betaalt van een professioneel model.

Wat is een bouwstofzuiger?

Een goede bouwstofzuiger biedt voldoende zuigkracht om al het stof uit je klusruimte (of auto) weg te halen. Tegenwoordig is het standaard dat een bouwstofzuiger een alleszuiger is: zowel vloeistoffen als droge stof moet geen probleem zijn. In onze lijst hebben we verder alleen bouwstofzuigers opgenomen die ook een blaasfunctie hebben, handig voor hardnekkig vuil, bladblazen, of bij de goedkopere versies handig voor het makkelijk wegblazen van grof vuil dat anders de zakken kapot zou maken.

Een bouwstofzuiger is specifiek bedoeld voor serieus zuigwerk, dus niet voor huishoudelijk gebruik. Ze maken dan ook meestal meer lawaai, zijn aanzienlijk zwaarder, en hebben vaak een wat korter snoer dan een gewone stofzuiger. Hier staat robuustheid en zuigkracht tegenover. Let erop dat de meeste bouwstofzuigers voor consumenten geen gecertificeerde stofafzuiging hebben, dus het is meestal een slecht idee om hiermee regelmatig de barbecue uit te zuigen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een bouwstofzuiger?

In het kort de voor- en nadelen.

  • Geschikt voor alles - van bouwstof tot vloeistof
  • Hogere zuigkracht dan standaard stofzuigers
  • Geschikt voor het opzuigen van grovere materialen
  • Geschikt om te gebruiken als autostofzuiger
  • Betere bouwstofzuigers beschikken over een geïntegreerd stopcontact
  • Een hoger geluidsniveau dan normale stofzuigers
  • Vaak wat zwaarder en een minder elegante vormgeving

Ten opzichte van een gewone, huishoudelijke stofzuiger is het voordeel dat een bouwstofzuiger een alleszuiger is, en dus ook geen problemen heeft met vloeistoffen. Of dat water of iets anders is, alles gaat erin. Verder is de zuigkracht groter, en zijn de betere modellen ook robuuster.

Waar je huishoudstofzuiger snel verstopt raakt bij het wegzuigen van bijvoorbeeld zaagsel of boorstof, heeft een bouwstofzuiger daar geen probleem mee. Bij grof materiaal zoals metaalsplinters, betongruis of stukken behang, zal je wel een goede bouwstofzuiger moeten kopen, maar die kunnen daar dan prima mee overweg.

Door de hogere zuigkracht van een bouwstofzuiger zijn ze meestal ook erg geschikt voor het schoonhouden van de auto als je bijvoorbeeld vaak dieren vervoert of met (erg) vieze schoenen in de auto zit.

Waar vooral het voordeel van de betere bouwstofzuiger tevoorschijn komt is in de handigheidjes. Zo hebben bouwstofzuigers vanaf het middensegment standaard een geïntegreerd stopcontact voor je gereedschap. Ideaal voor je snoerbeheer, maar vooral ook handig omdat je ze kan koppelen: zodra je bijvoorbeeld begint met boren of zagen, gaat automatisch de stofzuiger ook aan. Ideaal tegen rondvliegend stof! Verder hebben veel bouwstofzuigers een handige afvoer voor de vloeistoffen.

De nadelen van een bouwstofzuiger is dat ze er meestal wat minder elegant uitzien dan de huishoudstofzuiger, en ook meer lawaai maken. Daar staat natuurlijk tegenover dat de gemiddelde boor of zaag ook niet bepaald rustgevend is. Verder zijn ze vaak wat minder gericht op gebruiksgemak. Ze zijn dus vaak zwaarder en hebben een korter snoer.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bouwstofzuiger?

Het belangrijkste om over na te denken bij het kopen van een bouwstofzuiger is hoe je deze gaat gebruiken.

Moet je een weekendje klussen in je nieuwe huis? Dan kom je prima weg met een standaard goedkope stofzuiger, ook al moet je dan wat vaker de stofzuiger legen en krijg je niet alles perfect stofvrij.

Ben je een paar keer per jaar een paar stukken hout aan het zagen? Dan heb je een middenklasse bouwstofzuiger nodig, die niet meteen stuk gaat van wat splinters.

Ben je echt wekelijks of zelfs dagelijks aan het klussen, of verdien je er je geld mee, kies dan voor het topsegment, of zelfs voor een professionele bouwstofzuiger met TNO-certificaat voor de stofafzuiging. Deze gaan veel langer mee, ook bij intensief gebruik, en bieden constant hoge zuigkracht en grotere reservoirs, naast natuurlijk het gebruiksgemak van een geïntegreerd stopcontact.

We hebben in de lijst met aanbevelingen alvast een selectie voor je gemaakt: we benoemen alleen alleszuigers, die ook een blaasfunctie hebben. Voor een moderne bouwstofzuiger zien we dit als standaard.

1. Zuigkracht

De zuigkracht van je bouwstofzuiger is natuurlijk erg belangrijk. Helaas betekent een hogere zuigkracht haast altijd een hogere prijs. Zuigkracht wordt vaak weergegeven als het vermogen in Watts, wat eigenlijk het vermogen van de motor is.

De daadwerkelijke luchtdruk hangt echter ook bijvoorbeeld af van of je de filters regelmatig schoon houdt en van het opzetstuk van de stofzuiger.

2. Robuustheid

Ook hier geldt meestal dat hoe duurder de bouwstofzuiger is, hoe robuuster. Tegelijk heb je voor één of twee klusprojecten per jaar misschien ook geen bouwstofzuiger nodig die een klap met de hamer aankan.

Let er wel op dat je bij een minder robuuste stofzuiger wel eerst alvast het grove materiaal wegveegt (of wegblaast met de blaasfunctie), anders gaat de stofzuiger geheid maar één verhuizing mee.

3. Gewicht

Bouwstofzuigers zijn haast altijd zwaarder dan een normale stofzuiger. Je loopt er dan ook meestal minder mee te zeulen. Werk je vaak op trappen of lastige hoekjes, dan kan een bouwstofzuiger van 10 kilo wel echt vervelend worden, en kan je misschien beter kiezen voor een minder krachtige maar lichtere bouwstofzuiger.

Heb je de bouwstofzuiger echter standaard in de werkplaats of garage staan, dan is zuigkracht natuurlijk belangrijker dan gewicht.

4. Gebruiksgemak

Een goede bouwstofzuiger biedt je als doe-het-zelver extra gebruiksgemak. Zo heeft de betere bouwstofzuiger een geïntegreerd stopcontact voor je gereedschap, zodat de stofzuiger start wanneer je je gereedschap gebruikt.

Ook is het wel zo prettig dat je vloeistof eenvoudig kan afvoeren, en niet hoeft aan te knoeien met lompe reservoirs van 30 liter die je voorzichtig moet leeggieten.

Helaas hebben de meeste bouwstofzuigers een verlengsnoer nodig, maar er zijn positieve uitzonderingen. Ook maken betere bouwstofzuigers je leven makkelijker door ingebouwde filters, zodat je niet aldoor filters hoeft te plaatsen als je van droog naar nat stofzuigen gaat.

Ben je dagelijks aan het boren of zagen, dan is ook een goede stofafzuiging wel zo prettig. Hiervoor heb je eigenlijk een professionele bouwstofzuiger nodig.

Conclusie

Er is zeker wat te kiezen bij je aanschaf van je bouwstofzuiger, maar het belangrijkste is dat je eerst nadenkt over hoe je de bouwstofzuiger gaat gebruiken. Gaat het om een enkele klus of één verhuizing, dan kan je prima voor budget kiezen. Maar gebruik je dagelijks een boor of zaag, dan wil je dat de stofzuiger altijd alles goed wegzuigt, en je het liefst ook een ingebouwd stopcontact biedt. In onze lijst met aanbevelingen geven we aan wat de beste bouwstofzuiger is voor elke situatie en elke klusser.

De vijf beste bouwstofzuigers van 2021

Op zoek naar de beste bouwstofzuiger? De ideale stofzuiger voor jou hangt af van hoe vaak je klust en hoe groot je budget is. Doe je maar een enkele klus, of zelfs één verbouwing, dan is de budget bouwstofzuiger Einhell Nat/Droogzuiger 1250 W de goedkoopste oplossing.

Toch zit er genoeg zuigkracht in deze alleszuiger om alles mooi schoon te krijgen zonder je huishoudelijke stofzuiger te beschadigen. Ben je af en toe aan het klussen voor je hobby, of ben je regelmatig aan het helpen bij een verhuizing, overweeg dan de Nilfisk Buddy 18.

Dit is een wat robuustere bouwstofzuiger die genoeg zuigkracht en kwaliteit biedt om af en toe te gebruiken, zonder dat je meteen een fortuin kwijt bent. Zie je jezelf echt als regelmatige doe-het-zelver, dan is de Bosch AdvancedVac 20 de eerste optie met geïntegreerd stopcontact voor je gereedschap en serieuze zuigkracht.

Wil je nog een stapje verder gaan met je bouwstofzuiger, dan is de Kärcher WD6 Premium ME PT de topper binnen de niet-professionele bouwstofzuigers. De Karcher biedt enorm veel zuigkracht, robuustheid, een geïntegreerd stopcontact: alles wat je nodig hebt als je elk weekend aan het klussen bent.

Ben je ook doordeweeks veel rommel aan het maken, dan is de DeWalt DWV901L een goed instapmodel voor de professionele klusser. De DeWalt biedt een hoop zuigkracht en is de eerste bouwstofzuiger op deze lijst met TNO-certificatie voor de stofklasse.

  • Vrij goedkoop, maar prima kwaliteit
  • Genoeg zuigkracht voor af en toe klussen
  • Droge stof, vloeistof en blaasfunctie
  • Stofzuigerzakken gaan bij grof vuil snel stuk
  • Snoer van 4m is soms wat kort
Nilfisk Buddy 18

Ga je af en toe klussen en heb je daarvoor een bouwstofzuiger nodig, dan is de Nilfisk Buddy 18 een goed instapmodel. Je betaalt zeker niet de hoofdprijs, maar krijgt genoeg zuigkracht om alle rommel op te ruimen na het klussen. Ook de Nilfisk is een alleszuiger, en kan dus ook vloeistoffen opzuigen, en heeft een blaasfunctie. De zuigkracht is regelbaar, dus afhankelijk van je klus kan je wat extra power aanzetten, of juist niet.

Het feit dat dit een instapmodel is zie je natuurlijk vooral terug in de prijs, maar ook in het wat korte snoer, het feit dat de stofzuigerzakken bij grover vuil snel stuk gaan, en dat de zuigkracht nog wel te beperkt is voor bijvoorbeeld sloopwerk. Maar voor het opzuigen van vloeistoffen, af en toe wat zaagsel, of het schoonhouden van een werkauto zal de Nilfisk een goede oplossing zijn.

De Nilfisk Buddy 18 is dus de ideale bouwstofzuiger als je af en toe aan het klussen bent, en de garage, auto of je net in elkaar gekluste kinderkamer mooi schoon wil achterlaten, zonder de normale stofzuiger kapot te maken.

  • Droge stof, vloeistof en blaasfunctie
  • Handige afvoerklep voor water
  • Ingebouwd stopcontact voor gereedschap
  • Vrij zwaar: 7,6 kilo
Bosch AdvancedVac 20

Ben je echt regelmatig fanatiek aan het klussen, dan heb je de Bosch AdvancedVac 20 nodig. Er zit een hoop zuigkracht in deze alleszuiger, die je kan gebruiken voor droge stof, vloeistoffen, of met de blaasfunctie zelfs als bladblazer.

Je kan zien dat Bosch zich echt richt op klussers, doordat er een geïntegreerd stopcontact in de bouwstofzuiger zit. Hiermee gaat de stofzuiger automatisch aan wanneer je je gereedschap gebruikt, ideaal voor het afzuigen van bijvoorbeeld zaagsel of boorstof.

Ook erg handig is de afvoerklep voor het opgezogen water. Dit soort handigheidjes missen in de goedkopere bouwstofzuigers, maar maken het klussende leven aanzienlijk prettiger.

De Bosch AdvancedVac biedt een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding, maar daar hoort bij dat de lagere prijs terug te zien is in het snoer van slechts 5 meter, en een reservoir van 20 liter is prima, maar niet enorm. Tegelijk hoeft dat echt geen reden zijn om deze stofzuiger te laten liggen.

Kortom, hou je van klussen én van schoon, dan is de Bosch AdvancedVac 20 de ideale bouwstofzuiger voor jou.

  • Zowel droog stof als vloeistoffen opzuigen, en zelfs blaasfunctie
  • Bijzonder goedkoop, maar prima kwaliteit voor incidenteel gebruik
  • Lichtgewicht: 5,6 kilo
  • Erg kort snoer
  • Matige kwaliteit
Einhell Nat/Droogzuiger 1250 W

Ga je één keer flink verbouwen of verhuizen, en moet je alles een beetje aan kant houden? Dan is de Einhell Nat/Droogzuiger een prima en goedkope oplossing. De Einhell is een echte alleszuiger, dus zowel vloeistoffen als droge stof gaat erin, en je kan zelfs de blaasfunctie gebruiken voor lastige hoekjes of hardnekkig vuil.

Verder weegt de Einhell nauwelijks meer dan een normale huishoudstofzuiger, slechts 5,6 kilo. Hierdoor is deze alleszuiger ook prima te gebruiken als regelmatige stofzuiger, al is het snoer met maar 2 meter wel erg kort. Idealiter gebruik je er dus gewoon een verlengsnoer bij. Bij een beperkt budget hoort natuurlijk ook beperkte kwaliteit, en dit is dan ook terug te zien in de levensduur en de zuigkracht.

Kortom, de Einhell Nat/Droogzuiger is een goedkope oplossing als alleszuiger voor de lenteschoonmaak, of als bouwstofzuiger bij het verhuizen, maar is te beperkt voor de regelmatige klusser.

  • Enorme zuigkracht
  • TNO-gecertificeerde afzuiging (stofklasse L)
  • Alleszuiger: vuil, vloeistof en blaasfunctie
  • Geïntegreerde contactdoos voor gereedschap
  • Kort snoer: 2 meter
  • Beperkt reservoir: 17 liter
  • Zwaar: 9,5 kilo
DeWalt DWV901L

In een lijst met echt goede bouwstofzuigers kan de DeWalt DWV901L niet ontbreken. Als je klust voor je werk, of dagelijks thuis in de weer bent voor bijvoorbeeld je hobby, en nogal wat troep maakt, dan ruim je dat met de DeWalt zo weer op. De prijs ligt net als de kwaliteit zeker in het professionele segment, maar is nog altijd goed betaalbaar. Dit is ook het instapmodel als je een TNO-gecertificeerde stofzuiger nodig hebt, of gewoon echt goede stofafzuiging (L-klasse) bij het klussen wilt hebben, zodat je eigenlijk geen stofmasker meer nodig hebt.

Het vermogen ligt aanzienlijk hoger dan bij de andere bouwstofzuigers op de lijst, en met dat vermogen kan je alles opzuigen wat je wil. Net als bij de Karcher zit ook hierin een handige waterafvoer en geïntegreerd stopcontact voor de slimme klusser. Het feit dat het wel een instapmodel is binnen de professionele bouwstofzuigers zie je terug in het snoer van slechts 2 meter, dus je hebt een verlengsnoer nodig.

Ook is het reservoir van 17 liter wat beperkt, zeker als je met meerdere professionele klussers aan het zwoegen bent. Over zwoegen gesproken, met 9,5 kilo zul je wel wat moeite moeten stoppen in het traplopen met deze bouwstofzuiger, maar daarna rijdt ie weer bovengemiddeld soepel op de wieltjes.

Ga je dus echt een heel huis renoveren, ben je serieuze hobbyklusser, of verdien je je brood met klussen, dan is de DeWalt DWV901L een goed instapmodel bouwstofzuiger met serieuze zuigkracht.

  • Droge stof, vloeistof en blaasfunctie
  • Enorme zuigkracht
  • Serieus reservoir van 30 liter
  • Ingebouwd stopcontact voor gereedschap met automatische inschakeling
  • Zwaar: 9,4 kilo
Karcher WD6 Premium ME PT

Verschil moet er zijn, en de Kärcher WD6 Premium ME PT maakt zeker een verschil binnen de bouwstofzuigers. Dit is echt het topsegment voor bouwstofzuigers voor thuisgebruik, maar kan ook een relatief goedkope oplossing zijn als je regelmatig buiten de deur aan het klussen bent. De Karcher is een alleszuiger met blaasfunctie, en nog meer vermogen dan de Bosch hierboven. Dat betekent dus alles zonder moeite wegzuigen (of wegblazen met de blaasfunctie).

Ook biedt de Karcher een reservoir van 30 liter, waardoor je je hele klusruimte in één keer goed schoon kan maken, zonder tussendoor het reservoir te hoeven legen. Ook de Karcher WD6 biedt een handige afvoer voor het water in het reservoir, en een geïntegreerd stopcontact.

Hierdoor gaat de bouwstofzuiger automatisch aan de slag wanneer jij dat gaat. Dergelijke kwaliteit en kracht heeft natuurlijk ook een nadeel: de Karcher is met 9,4 kilo vrij zwaar, en wat lomp om te tillen. Gelukkig zitten er prima wieltjes onder, maar met de Karcher ga je dus niet regelmatig gewoon het huis schoonmaken.

Ben je dus een serieuze doe-het-zelver, of zelfstandige die alles graag schoon achterlaat, dan is de Karcher een serieuze bouwstofzuiger van hoge kwaliteit, zonder de prijs van een professionele bouwstofzuiger.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.